Lindra och hantera sår på bröstvårtorna efter amning

Amning är en viktig och mysig upplevelse som skapar närhet för både mamma och barnet. Men det är inte ovanligt att uppleva sår på bröstvårtorna under eller efter amningsperioden. Sår på bröstvårtorna efter amning kan vara smärtsamma och obehagliga, vilket kan påverka både amningsupplevelsen och mammas välbefinnande. I denna artikel kommer vi att utforska några effektiva strategier för att lindra och hantera sår på bröstvårtorna efter amning.

Mjölkstockning
  1. Skapa en bra amningsposition: En korrekt amningsposition är avgörande för att minimera skav och friktion som kan leda till sår på bröstvårtorna. Se till att barnets mun täcker hela bröstvårtan och en del av vårtgården. Barnets läppar bör vara utåtvända, och du kan använda din hand för att stödja bröstet och undvika att dra i bröstvårtan under amning.
  2. Använd amningshjälpmedel: Ibland kan användningen av amningshjälpmedel som amningsnappar eller bröstvårtsskydd vara till hjälp för att lindra obehaget och skydda såren under läkningsprocessen. Det är viktigt att rådfråga en amningsrådgivare eller vårdgivare för att få rätt råd om hur och när du ska använda sådana hjälpmedel.
  3. Ta hand om bröstvårtorna: För att främja läkning av sår på bröstvårtorna är det viktigt att hålla dem rena och torra. Tvätta bröstvårtorna försiktigt med ljummet vatten efter varje amningstillfälle och undvik att använda starka tvålar eller parfymerade produkter som kan vara irriterande. Lufttorka bröstvårtorna eller använd mjuka bomullspads för att torka dem försiktigt.
  4. Applicera bröstmjölk eller lanolin: Bröstmjölk har naturliga läkande egenskaper och kan bidra till att läka sår på bröstvårtor. Efter varje amningstillfälle kan du applicera lite bröstmjölk på dina bröstvårtor och låta det lufttorka. Lanolin, en naturlig substans som utvinns från fårens ull, kan också vara effektivt för att återfukta och lindra såriga bröstvårtor. Se till att använda ren lanolin utan tillsatser.
  5. Använd bröstvårtssalva eller hydrogelplåster: Det finns speciella bröstvårtssalvor och hydrogelplåster som kan hjälpa till att lindra obehaget och främja läkning av sår på bröstvårtorna. Dessa produkter kan hjälpa till att skapa en skyddande barriär och bidra till att återfukta huden. Rådfråga 1177 eller apotek för fler tips får att få hjälp med sår på bröstvårtorna efter amning.
MyKiddo babynest beige i ekologisk bomull
Rea
Babynest Sand Beige
1 395,00 kr
Babynest överdrag färger
Överdrag ytterkant
495,00 kr
Babynest madrassöverdrag
Madrassöverdrag
345,00 kr
Babynest Rosa - Nude Pink
Rea
Babynest Rosa - Nude Pink
1 395,00 kr
Babynest Blå
Rea
Babynest Blå - Dusty Blue
1 395,00 kr
Babynest vit
Rea
Babynest Vit - Snow White
1 295,00 kr
Babynest grå
Rea
Babynest Grå - Stone Grey
1 395,00 kr
Överdrag Gravidkudde Lyocell
Rea
Överdrag Gravidkudde 100% återanvänd Lyocell
245,00 kr