Foglossning: orsaker, symptom och effektiva sätt att lindra obehaget

Foglossning är en vanlig och ibland smärtsam upplevelse för många gravida kvinnor. Det är en tillstånd där fogarna i bäckenet blir lösa och rörliga, vilket kan leda till obehag och smärta i nedre delen av ryggen, bäckenet och benen. I denna artikel kommer vi att utforska orsakerna bakom foglossning, dess symptom och ge dig effektiva sätt att lindra obehaget.

Orsaker till foglossning:

Foglossning uppstår vanligtvis på grund av hormonella förändringar under graviditeten. Det främsta hormonet som spelar en roll är relaxin, vilket hjälper till att göra fogarna i bäckenet mer flexibla för att underlätta förlossningen. Detta kan dock leda till överrörlighet och smärta.

Symptom på foglossning:

  • Smärta i ländryggen, bäckenet eller höfterna: Smärtan kan vara mild till svår och kan stråla ut i benen.
  • Svårigheter att gå eller stå: Foglossning kan göra det obekvämt att gå, särskilt längre sträckor, och kan även göra det svårt att stå länge.
  • Knäppningar eller klickande ljud: Vissa kvinnor kan uppleva knäppningar eller klickande ljud i bäckenområdet när de rör sig.
Foglossning

Effektiva sätt att lindra foglossning:

  1. Vila och avlastning: Ge din kropp tid att vila och undvik att överbelasta bäckenområdet. Använd kuddar för att stödja ryggen och bäckenet när du sitter eller ligger ner. Du kan även använda den inbyggda gravidkudden i The Smart Babynest från MyKiddo, som du enkelt kan koppla loss och använda den som avlastande ryggstöd.
  2. Fysisk aktivitet: Trots smärtan är det viktigt att fortsätta vara fysiskt aktiv. Simning och promenader är ofta skonsamma och kan hjälpa till att lindra obehaget genom att stärka musklerna runt bäckenet.
  3. Bäckenbottenövningar: Att träna bäckenbottenmusklerna kan bidra till att stabilisera bäckenet och minska smärtan. Konsultera en sjukgymnast eller barnmorska för att få rätt instruktioner om hur du utför dessa övningar korrekt.
  4. Stöd och kompression: Användning av bäckenbälte eller stödstrumpor kan ge extra stöd och avlastning för bäckenet och minska smärtan.
  5. Värmebehandling: Applicera en varm kompress eller ta varma bad för att lindra smärtan och främja avslappning i musklerna runt bäckenet.
  6. Medicinsk behandling: Om smärtan är svår och inte lindras av ovanstående åtgärder, bör du rådfråga din läkare eller barnmorska. De kan rekommendera medicinsk behandling eller remittera dig till en specialist för ytterligare hjälp.

Det är viktigt att komma ihåg att foglossning är en normal del av graviditeten för många kvinnor och att det vanligtvis försvinner efter förlossningen. Genom att ta hand om din kropp, vila, vara fysiskt aktiv och använda de lindrande teknikerna ovan kan du minimera obehaget och göra din graviditet så bekväm som möjligt. Kom ihåg att alltid rådfråga din läkare eller barnmorska för råd som är specifika för din situation och hälsa. Du kan även läsa mer på 1177.

MyKiddo babynest beige i ekologisk bomull
Rea
Babynest Sand Beige
136,46 
Babynest överdrag färger
Överdrag ytterkant
49,00 
Babynest madrassöverdrag
Madrassöverdrag
33,75 
Babynest Rosa - Nude Pink
Rea
Babynest Rosa - Nude Pink
136,46 
Babynest Blå
Rea
Babynest Blå - Dusty Blue
136,46 
Babynest vit
Rea
Babynest Vit - Snow White
126,68 
Babynest grå
Rea
Babynest Grå - Stone Grey
13,35 
Överdrag Gravidkudde Lyocell
Rea
Överdrag Gravidkudde 100% återanvänd Lyocell
23,97