Få bort fläckar på kläder!

Hur får man bort fläckar på kläder?

Tips på hur du kan få bort fläckar på kläder

Att få bort fläckar på kläder kan ibland kännas omöjligt, speciellt på barnkläder. Här tipsar vi om sätt för att få bort fläckar på – självklart på ett miljövänligt sätt. Tänkt alltid på miljön när du använder olika medel. 

Ta gärna hand om fläcken så snart som möjligt för bästa resultat. Att få bort fläckar på barnens kläder kommer spara dig både tid och pengar. Gnugga aldrig fläcken då det kan tränga in ännu mer i tyget. 

 

Här kommer tipsen på hur du kan få bort fläckar:

  • Solen! Solen kan vara en av det mest effektivaste sätten att få bort svåra fläckar på. En stund i solen och fläcken kan faktiskt vara som förtrollat borta. Solens strålar bleker fläcken, ibland kan det vara till hjälp att fukta fläcken innan, kanske med lite citronsaft. För svåra fläckar kan det behövas några timmar i solens strålar. 
  • Ättika. Blanda 1 del ättika och 10 delar vatten. Blötlägg fläcken, låt vänta i några timmar och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen. Ibland kan det behövas att blanda starkare ättika för att få resultat.
  • Diskmedel. Har du fått en fettfläck som inte vill gå bort? Badda då på diskmedel på fläcken (miljövänligt diskmedel) och låt vänta. Tvätta sedan som vanligt. 
  • Bikarbonat. Bikarbonat är ett utmärkt sätt att få bort olika fläckar. Detta är ett miljövänligt sätt och ett säkert sätt att få bort fläckarna på för dina barn då bikarbonat ej är skadligt för ditt barns känsliga hud. Bikarbonat tar även bort lukt! Blanda bikarbonat och vatten till en pasta och lägg på fläcken. Tvätta sedan som vanligt. 
  • Salt kan suga upp vätskan i fläcken. Låt saltet suga upp vätskan, behandla sedan med ovanstående alternativ som passar, tvätta sedan som vanligt. 
  • Varmt vatten. Röda fläckar från tex hallon, blåbär eller jordgubbar kan behandlas med kokhett vatten. Det kokheta vattnet slår sönder det röda färgämnet och fläcken försvinner. Varmt vatten fungerar mot oljiga fläckar. 
  • Kallt vatten. Fläckar som innehåller äggviteämnen tex blod, choklad och mjölk behandlas med kallt vatten. (Varmt vatten på dessa fläckar kan göra så att proteinet fastnar i tygets fibrer. ) Låt rinna kallt vatten på fläcken, låt sedan fläcken vila i det kalla vattnet och tvätta sedan som vanligt. 

Lycka till!

Har du ett tips att dela med dig utav? Maila oss gärna på hej@mykiddo.se