Babynest med handtag – läs om kvävningsrisken.

Babynest med handtag eller utan handtag?

Babynest med handtag eller ej? Varför har MyKiddo valt att ha babynest utan handtag? Här nedan kommer vi att berätta varför vi valt att inte ha handtag på våra babynest. 

Ett babynest från MyKiddo är ett multifunktionellt babynest med lång livslängd. Designen är skapad för att underlätta i vardagen, ge en härlig plats för bebis som den känner igen sig i, för att följa med barnet i många år samt designad för miljön och planetens bästa.

Varför har vi då valt att inte ha handtag på babynestet? Jo det finns flera anledningar till det: Kvävningsrisken är den ena orsaken, samt att det är mycket kort användningstid för just bär-funktionen. Plus att det tar bort möjligheten till multifunktionaliteten och livslängden vi är ute efter – vilket är bra för både vår planet och din plånbok.

Risker med handtag

För att kunna ha handtag på ett babynest måste babynestet ha en hård bottenplatta. Handtagen skall också vara ordentligt fastsydda utan risk för att gå sönder eller ramla av. Därför finns det olika transport-nest som är ämnade just för detta, att bära runt bebisen i.

Låt oss berätta mer…

Hur länge kan man bära bebis i ett babynest då? När bebisen börjar kunna röra sig lite mer så blir det allt svårare att bära runt hen i ett bärnest. Enligt 1177 så börjar barnet bli mer rörligt mellan 2-4 månader. Bebisen har då stadigare huvud och kan vrida huvudet åt olika håll.

Det är också en ålder där barnet blir mer nyfiket och eventuellt också har tendenser till att vilja sätta sig upp. Detta sker ungefär vid 4 månaders ålder. Vissa barn kan även börja intressera sig för att rulla över. Detta innebär att vi inte tycker man ska bära runt barnet i ett transport-nest efter  3-4 månaders ålder – för att minska risken för olyckor där barnet ramlar ur.

  • Kvävningsrisk: Ett barn kan få handtagen runt halsen och fastna. Då kan den största faran snabbt vara framme. Man bör inte ha snören eller liknande länge än 22 cm runt barnet, då det finns en kvävningsrisk med detta (tex får napp-hållare ej vara längre än 22 cm). Därför bör ej handtagen på ett babynest vara i närheten av spädbarn.
  • Vi rekommenderar därför att inte ha babynest/transportnest med handtag, oövervakat i närheten av barn. Det finns också en risk att andra små barn (syskon) fastnar i handtagen på babynestet och kvävs.

 

Förflytta bebisen

Att förflytta en bebis i ett transport-nest är en superbra möjlighet. Kanske behöver du hämta ett syskon på förskolan? Kanske bor ni på flera våningar? Kanske har ni parkeringen längre ifrån huset? Då är ett babynest som är ämnat att bära små bebisar i bra! Dock är det en kort användningstid för den här funktionen och slår man ut PPA (pris per användning) så är priset för ett transport-nest väldigt högt. Om du ändå behöver ha ett transport-nest att bära bebis i – köp begagnat. Glöm då ej att kolla så att det är helt. Dra ordentligt i snörena och kolla sömmarna. 

Slutsats: Transport-nest anser vi vara bra för de som av olika anledningar inte vill/kan bära sin bebis i famnen och som ett komplement till ett vanligt babynest.

  • Vi avråder spädbarn från att sova/vila oövervakat i ett babynest med handtag på grund av kvävningsrisken, att spädbarn eller syskon fastnar i handtagen.
  • Vi tycker att rena transport-nest med handtag har för kort livslängd och saknar multifunktionalitet jämfört med till exempel ett Smart Babynest från MyKiddo (7 år). Då blir priset per användning väldigt högt för babynest med handtag.
  • Transport-nesten är ett bra komplement till ett vanligt babynest för de som inte kan bära sitt spädbarn i famnen, förutsatt att man inte lämnar barnet oövervakat pga kvävningsrisken med handtagen.
  • Pga av de höga priserna på babynest med handtag givet den korta perioden man kan bära barnet i dem, tycker vi att man ska köpa ett begagnat om man är medveten om alla risker med handtagen.

Ett babynest från MyKiddo är multifunktionellt och går enkelt att omvandla till en sovorm, rullstopp, amningskudde eller vad ni önskar för stunden. Vi har designat det för att ni skall kunna ta med er en trygg punkt för barnet i många år. Sovormen går att lägga i spjälsängen, juniorsängen eller var ni önskar. Det har en livslängd på ca 7 år, vilket är bra för både barnet och för vår planet.  Skulle vi ha handtag på våra babynest skulle våran multifunktionalitet och långa livslängd försvinna.  

Vi har utvecklat Smart Bedding-tekniken för att minska risken för just kvävning. Att då ha handtag som ökar risken för att barn fastnar/kan kvävas skulle i vårt fall inte ligga i linje med vårt säkerhetstänk.

Babynest Blå
Rea
Babynest Blå - Dusty Blue
1 395,00 kr
Babynest grå
Rea
Babynest Grå - Stone Grey
136,46 kr
Babynest Rosa - Nude Pink
Rea
Babynest Rosa - Nude Pink
1 395,00 kr
MyKiddo babynest beige i ekologisk bomull
Rea
Babynest Sand Beige
1 395,00 kr
Babynest vit
Rea
Babynest Vit - Snow White
1 295,00 kr