Dags att packa BB-väskan?

Dags att packa BB-väskan?

Tips på saker att packa ner i BB-väskan!

Vad behöver man ha med sig i BB-väskan? 

Detta är såklart olika för alla men nedan har vi samlat lite tips till dig/er som snart ska packa BB-väskan. Vad man behöver ha med sig till förlossningen och eftervården skiljer sig lite för varje län. På vissa sjukhus behöver man tillexempel ta med sig egna blöjor till bebis. Kolla vad som gäller i ditt län.

Börja gärna packa BB-väskan runt vecka 35-36 och ha den klar ungefär i vecka 37. Detta för att du inte ska behöva stress-packa ned saker om förlossningen startar, samt att det kan vara skönt för den födande att ha en sak mindre att tänka på när förlossningen börjar närma sig. Vanligast är att en förlossning startar mellan vecka 37-42. 

Vi har frågat 10 mammor med partner om vad de skulle packa ned i BB-väskan om de skulle packa idag! Dessa kvinnor har fött både vaginalt och/eller med kejsarsnitt, akut eller planerat kejsarsnitt.

Tips på hur du kan packa BB-väskan:

Till den födande:

  • Förlossningsbrev om det finns något. Till vissa sjukhus kan man även maila in förlossningsbrevet innan så barnmorskorna eventuellt hinner ta del av brevet innan du har kommit in. Fråga din barnmorska eller förlossning vad som gäller för det sjukhuset du skall föda på.
  • Legitimation.
  • Lypsyl då man lätt blir torr om läpparna vid användande av lustgas.
  • Sköna bekväma kläder. Även om många använder sig av sjukhusets kläder så kan det vara skönt att ha dina egna mjuka kläder med dig. Därför mammorna tipsar om att ha packat ned kläder innan är för att man vet aldrig när en förlossnings startar. Ett par bekväma shorts kan vara skönt att ha ovan nättrosorna om man önskar. Även tröjor med öppen framsida kan vara behändigt inne på eftervården. Glöm heller inte strumpor BB-väskan. 

           ”Min förlossning startade mitt under ett arbetspass och jag hann inte byta om innan det var dags att åka in och föda barn” //Charlotte.

  • Sköna tofflor. Vissa förlossningar tar tid och det kan då vara bekvämt att ha ett par tofflor på sig när man går runt på golvet eller vankar i korridorerna på sjukhuset. Men vi vill även tipsa om att stoppa ned ett extra par tofflor då många mammor har fått sin vattenavgång på tofflorna. Då kan det vara skönt att ha ett extra par torra tofflor. 
  • Mjukt toapapper eller våtservetter. Att torka sig efter en förlossning, oavsett om det är kiss eller bajs, kan göra lite ont. Därför kan det vara skönt att ha mjukt toalettpapper eller våtservetter att torka sig med. Vi vill också nu tipsa om att kissa i duschen efter en förlossning (många vill duscha efteråt när tillfälle ges). Våtservetter går även att använda till mycket. 
  • Mobil och laddare. Många vill självklart dokumentera sin förlossning men vi har också hört dom som kommer in till förlossning med låg batterinivå i telefonen och glömt att i stunden packa ned en laddare. Därför vill vi tipsa om att packa ned en laddare redan i bb-väskan. 

     ”Där sprang Peter runt och frågade alla om laddare, mitt i natten, medan jag låg öppen 8 cm. Men samtidigt ville vi ju inte missa att ta de första fotona på vår son. Tur att vi kan skratta åt det i efterhand. Och ja, vi har foton på vår nyfödda son tack vare att någon glömt sin laddare på sjukhuset tidigare” // Anna 

  • Musik. Många vill ha musik spelandes när man föder sitt barn och visst kan det också vara härligt att förknippa en viss låt med sitt nyfödda barn och förlossning. Gör en spellista, men glöm inte att dela den med din partner så hen kan spela den i förlossningsrummet. 
  • Tofsar. Alla tio mammor sa ”tofs” bland det första de sa att de skulle packa ned i bb-väskan. Just för att det är sån liten fysisk detalj som är lätt att glömma bort, men den är så välbehövd inne på förlossningen. Även något hårspänne eller hårband kan vara skönt om du har lugg. 
  • Vattenflaska eller sugrör. Då det kan vara lite knepigt att dricka (vatten, läsk eller vad du nu önskar) i olika ställningar under förlossningen så är det ett tips att ha med sig en vattenflaska eller sugrör till sjukhuset. Samt att det är skönt vid eftervården att smidigt kunna dricka. Sugrör att använda flera gången finns att köpa i många olika miljöalternativ. 
  • En necessär med lite olika produkter. I denna kan ni även redan innan, packa ned tandborstar och tandkräm i BB-väskan. I necessären tipsar vi även om ditt eget hudvänliga schampo och balsam samt eventuell hudkräm. Hårborste, deodorant och ansiktskräm. 
  • Linsburk, linsvätska och glasögon. Fyra av tio av dessa mammor har synfel och behöver ha glasögon/linser. Två av dessa mammor glömde ta med sig linsburken och linsvätska till förlossningen. Som tur var hade de glasögon med sig men linserna fick slängas. 

”Jag använder alltid linser då jag inte tycker att det är så bekvämt att ha glasögonen på mig av olika anledningar. Men förlossningen startade mitt på dagen och jag hade inte ens tänkt en tanke på att jag skulle behöva ta av mig linserna vid förlossningen. Där och då under lite lugnare värkar fick jag ta ur och slänga mina linser och sedan hade jag glasögonen på mig i två dagar i eftervården. Till nästa förlossning vet jag att jag ska packa ned ett par linser, linsburk och linsvätska” //Hanna

  • Snacks. Vissa förlossningar tar lång tid, andra går snabba. Men alla har nog velat ha ett snacks under förlossningens gång eller efteråt. Packa ned olika snacks som du tror att du och din partner kan vara sugna på. Man kan ju alltid ta med snackset hem igen om det inte äts upp på sjukhuset. (I covid-19-tider kan det även vara svårt för partnern att få gå ut utanför förlossningen. Se vad som gäller i ditt län) 
  • Medicin. Tar du regelbundet medicin bör du ta med de till sjukhuset. Det kan även vara bra att nämna i ett förlossningsbrev om du äter medicin som kan påverka dig, barnet eller annan medicinering. Värktabletter eller liknande behöver du ej ta med. Det finns på sjukhuset. 
  • Skön amningsbh och amningsinlägg. Om du väljer att amma så är en bekväm amnings-bh guld värd! Vill även tipsa om att packa ned två amnings-bhar då det lätt spills lite mjölk och det kommer kanske en eller två kräks på den, speciellt om ni är kvar på eftervården ett tag. Även några är amningsinlägg bra att packa ned då du inte riktigt vet när mjölken rinner till och du läcker mjölk och får mjölkfläckar på kläderna. 
  • Om du har eller tänker att du vill använda värmekudde eller TENS-maskin.
  • Dator eller surfplatta med hörlurar vid igångsättning. En igångsättning kan ta lång tid och då kan det vara skönt att ha med sig nedladdade filmer/serier som får tiden att gå. Glöm då inte laddare och hörlurar. 

Till partner till den födande: 

  • Sköna kläder. Natten och dagen kan bli lång. Packa därför olika kläder som passar den årstiden barnet föds i. Vid eftervården kan det vara skönt att ha lite olika ombyten. Glöm inte tofflor även till partnern. 

” Jag tog Andrés kalsonger som shorts på eftervården vid min första förlossning att ha över nättrosorna. Tur att vi hade packat ned två par kalsonger till honom, för ett par tog jag! Och tur att vi bara stannade ett dygn. ” // Linda 

  • Något matigt och snacks. Det kanske inte finns tid att springa ned till en cafeteria under födandets gång (Covid-19 ställer till det lite också för detta) därför kan det vara bra att ta med något för partnern att äta och snacksa på. 
  • Necessär med det som önskas. Men glöm inte tandkräm och tandborste.
  • Legitimation.
  • Betalkort. Kanske är det även parterns ansvar att ha koll på eventuell parkering. Då kan det också vara smart att kolla redan innan om det är betalkort eller parkeringsapp som gäller vid förlossningen/sjukhuset. 

Till bebis:

  • Kläder. Många packar ned mycket kläder till bebis men sedan inser att man kanske ändå mest ligger hud mot hud. Kanske 2-3 bodysar räcker samt kläder för hemfärd. Hälften av de mammorna vi frågade var andragångsföräldrar och hade packar ned pyjamaser som kläder istället för body och byxor, just för att de tyckte det var smidigast på bb och vid hemfärd. Mössa till den nyfödda för att hålla den varm om huvudet.
  • Babyskydd. Babyskydd är det viktigaste att ha med till bebis för en säker hemfärd.
  • Ytterkläder som passar hemfärden beroende på årstid. 
  • Babynest från MyKiddo. Om ni redan har doftat in babynestet hemma så kommer den nyfödda bebisen känns igen sig direkt. Eftersom man inte vet hur länge man får stanna på förlossningen/eftervården så är babynestet skönt och tryggt att ha med sig. Eftersom ett babynest från MyKiddo går att använda på olika sätt så kan även ytterkanten/sovromen användas på olika sätt både för den födande men också på eftervården för mamman eller partnern. Kanske som ryggstöd eller amnings-/flaskmatsstöd? Ja många olika användningssätt finns det!
  • Bebisfilt om man vill använda det.  
  • Våtservetter med miljömärkning för barn. Våtservetter är bra till mycket men inte minst att få bort barnets första bajs, bläck, som kan sitta riktigt hårt. 
  • Blöjor. De flesta BB har blöjor men det kan vara bra att packa ned ett par stycken till hemfärden. Man vet aldrig när en liten bajsolycka är framme. 

”Tur att det var sommar när vi åkte hem med bebis från BB. Vi fick nämligen stanna till för att inviga bakluckan för dens första (men absolut inte sista) blöjbyte redan då. Bebis var 34 timmar gammalt.” //Maria

  • Små mjuka handdukar för att torka kräk med. 
  • Flaskor om du vet redan innan om du inte ska amma. Sjukhuset har sterila nappflaskor till bebisarna men ni kanske vill ta med er de valda flaskorna som ni har köpt. Glöm inte att sterilisera dom innan. Barnmorskorna kan även komma att ge lite olika tips på flaskor som kan passa bebis för stunden då de har nappflaskor som passar nyfödda bebisar. 

Dessa tips är för att underlätta och minska stressen hos den födande och partnern. Därför kan det var skönt att packa en bb-väskan och även packa den i god tid. Självklart går det också att föda barn utan att ha med alla dessa saker.

Finns det något du skulle vilja lägga till på denna lista? Vänligen maila oss på hej@mykiddo.se Vi tar gärna emot tips som vi får dela med oss utav! 

Vad tyckte du om denna lista? Vi älskar feedback och vill gärna veta vad du tycker. Maila oss på hej@mykiddo.se 

Babynest madrassöverdrag
Madrassöverdrag
345,00 kr
Babynest grå
Rea
Babynest Grå - Stone Grey
136,46 kr
Babynest vit
Rea
Babynest Vit - Snow White
1 295,00 kr
Babynest Blå
Rea
Babynest Blå - Dusty Blue
1 395,00 kr
Babynest Rosa - Nude Pink
Rea
Babynest Rosa - Nude Pink
1 395,00 kr
MyKiddo babynest beige i ekologisk bomull
Rea
Babynest Sand Beige
1 395,00 kr
Babynest överdrag färger
Överdrag ytterkant
495,00 kr
Överdrag Gravidkudde Lyocell
Rea
Överdrag Gravidkudde 100% återanvänd Lyocell
245,00 kr