Dags att börja på förskolan?
Dags att börja förskolan? Vi har här samlat tips från pedagoger och andra föräldrar.
Dags att börja förskolan?
Är det dags för den stora dagen, dagen då ditt barn börjar på förskola? Kul, spännande och lite nervöst för er alla. Visst kan det då vara svårt att veta vad man ska tänka på? Här har vi samlat tips till dig för att underlätta inför den stora dagen.
Inför förskolestarten kan det vara bra att prata om vad som kommer att hända på förskolan. Berätta för barnet om förskolan och att hen kommer ha pedagoger, kompisar och aktiviteter på förskolan. Kanske sitter de i ring och sjunger, lär sig måla i ett målarrum, bygger med klossar och lär sig sammarbeta. Kanske har de en utegård med leksaker och en helt ny värld att upptäcka. Besök gärna förskolan innan, även om det bara är utomhus för att se gården. Dessa saker kommer göra stor skillnad för ditt barns upplevelse på förskolan och underlätta inskolningen.
Första tipset är märkning av kläder. Allting kan märkas med barnets namn och glöm inte att märka det tydligt. Märk gärna även strumpor! Kanske du tänker att det inte är så viktigt att märka strumporna, men ur pedagogernas synpunkt så underlättar det jättemycket om strumporna är märkta. Tänk dig att alla barn i gruppen (mellan 15-25 barn) tar av sig barforta, ja då blir det inte så lätt att få på barnet rätt strumpor. Spara både på miljön, på pedagogernas tid och din plånbok genom att märka allting som går att märka med barnets namn. Man kan märka med antingen beställda namnlappar eller med en penna som är avsedd för att namnmärka kläder med.
Ofta får ni information från förskolan om vad barnet behöver ha på sin plats på förskolan men vi vill underlätta för dig och därför vill vi dela med oss av denna lista. Listan är skapad av föräldrar som har barn på förskolan samt från pedagoger som arbetar på förskola.
Vad ska man då packa ned?
Ombyte:
Ombyte beroende på årstid men standard är att det bör alltid finnas:
- 1 T-shirt
- 1 tunn långärmad tröja
- 1 tröja
- Ett par byxor
- 2 par strumpor
På barnets krok för utomhuslek ser gärna pedagogerna att det alltid finns regnkläder och regnstövlar. Man vet aldrig när det börjar regna och barnet behöver ha regnstället på sig. Om det är vinter så se gärna till att det finns ett extra ombyte för ytterkläder såsom en overall eller liknande.
Om barnet är under pågående ”potträning” så behövs det eventuellt mer ombyten. Annars vill pedagogerna gärna inte ha fulla lådor med kläder. Det underlättar deras jobb om det är överskådligt i barnets ombyteslåda. Fyll istället på när ombytena blivit använda.
Pedagogerna vill gärna ha kläder som är enkla att sätta på och ta av. Hellre vill de att barnen ska ha en tröja och byxor, undvik gärna bodysar. Vid blöjbyte skall det vara enkelt att byta blöja därför vill de helst undvika att behöva knäppa bodysar på varje barn. Även tröja och byxor underlättar vid blöjbyte under overall eller regnställ.
Vissa förskolor bistår med blöjor, andra inte. Hör med din förskola vad som gäller för just den. Om ni skall ta med er egna blöjor, köpa då inte dra-på-blöjor. Pedagogerna vill ha blöjor med knäppning då de inte skall behöva ta av barnet alla kläder vid ett blöjbyte. Speciellt inte på vintern.
Vissa förskolor vill att barnet har med sig en egen vattenflaska som är lätt för barnet att öppna och stänga.
Använder barnet napp skall dessa också märkas med barnets namn. Märkning av barnets saker är som musik för en pedagogs öron. Det underlättar för de och de kan då lägga mer tid och energi på ditt barn. Ofta lär sig även barnet att veta vilka saker som är hens då den känner igen märkningen.
En ryggsäck som är enkel för barnet att öppna och stänga. Gärna en ryggsäck som är tillräckligt stor för pedagogerna att stoppa ned smutsiga kläder i. Ett tips är att köpa en ryggsäck som går att tvätta i tvättmaskinen.
Har du ett tips att dela med dig utav kopplat till att börja förskolan? Maila oss gärna på hej@mykiddo.se